Casa Zapote

The client purchased Casa Zapote because of its excellent location north of the city of Mérida, but he wanted to feel that he was moving to a new house and not to a house that had been inhabited for many years. The first thing we observed when analyzing the existing building was that it had hierarchy and functionality problems in the social area.

The house was accessed through a door without hierarchy, the social area had excellent dimensions, but with a very low ceiling that took away space, the kitchen was totally isolated from the social area and the large patio lacked a living area.

Our strategy was to take the bedroom that was at the front of the house and that had a height of more than 3 meters and we turned it into a hall. In the living room and dining room area we decided to demolish the existing ceiling and make one the same height as the hall. A couple of walls were knocked down so the kitchen was connected to the dining room and a new material palette was made for the whole house. For the patio, the client asked us for a BBQ area and a bar, so we covered part of the patio and unified it with a terrace through the texture of wood-type floors and bamboo ceilings.

Location: Sodzil, Yucatan.

Year: 2019

Status: Built

Built area: 370 m2

Send us a message and we’ll get
in touch as soon as possible

Logo LUUM 10002